Natuurstudieartikels
Consulteren artikels
Een overzicht van het gevarieerd aanbod van artikelonderwerpen die reeds verschenen zijn in ‘ANTenne’ en de ANKONA-jaarboeken (1999-2005), kan je in ons archief consulteren. Zo blijf je op de hoogte van het natuuronderzoek in de provincie Antwerpen.
Begin 2007 verscheen de eerste editie van ANTenne. Het tijdschrift (dat sinds maart 2018 als digitale nieuwsbrief wordt verstuurd) heeft een vaste rubriek ‘natuurstudieartikels’ waarin onderzoeksresultaten op een toegankelijke en bevattelijke wijze worden weergegeven.
Onderaan deze pagina vind je alvast de meest recent verschenen natuurstudieartikels en het verschenen rapport (hoogveenrelicten)
Jouw artikel in ANTenne?
Heb je zin om jouw artikel te laten publiceren in ‘ANTenne’? Zo bereikt jouw bijdrage de juiste doelgroep en raakt het wijdverspreid.
Als onderzoeker, vrijwilliger of beroepsmatig, heb je over een natuuronderwerp misschien al zoveel wetenschappelijke informatie verzameld maar is die in je lade blijven liggen.
Zin om een artikel te schrijven? Contacteer ons en samen met onze redactieraad bekijken we hoe we dit aanpakken.
Lees alvast de tips hieronder en bezorg ons je onderwerp per e-mail. Je hoort snel van ons!
De laatst verschenen natuurstudieartikels in het ANTenne-tijdschrift:
2021/01 (mei)
2019/04 (december)
2019/02 (juli)
2019/01 (april)
2018/03 (oktober)
2018/02 (juli)
2018/01 (maart)
2017/4 (oktober-december)
- Inzichten in de levenswijze van de gladde slang in het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide gebaseerd op een radio-telemetrische studie
- Stagestudenten bij de provincie Antwerpen: enkele faunatunnels onderzocht
2017/3 (juli-september)
- Zwermgedrag van vleermuizen in de Antwerpse fortengordels: een zoektocht naar methodiek (Wout Willems)
- Weg met de atlas … hier is Geopunt: een tool voor natuurbeheerders en -gidsen (Tom Van Herck)
- Kan riet een natuurlijke bondgenoot zijn in de strijd tegen de Aziatische duizendknopen? Een experiment (Marijke Thoonen, Sus Willems en Mieke Hoogewijs)
- Help mee de processierupshaarden in kaart te brengen (Kathleen Verstraete)
2017/2 (april-juni) - THEMA-nummer: 'Natuur in de Antwerpse Fortengordel'
- Het belang van forten voor lichenen (Dries Van den Breock, Jacqueline Poeck en Karl Hellemans)
- Fort 7 (Wilrijk) , Fort van Ertbrand (Kapellen), Fort van Walem (Mechelen) en 10 jaar beheerwerken aan de Antitankgracht (Hugo Waeterschoot, Willy Ibens, Filip Van den Wyngaert en Luc Van Craen)
- Koude oorlog als historische achtergrond van bijzondere bijenwaarnemingen in de provincie Antwerpen (Julien Nuyts)
- Nachtvlinderonderzoek (2015-2016) in het provinciaal groendomein Vrieselhof (2015-2016) (Guido De Prins)
- Atlasproject lichenen en lichenicole fungi in provincie Antwerpen (Dries Van den Broeck)
2017/1 (januari-maart)
- Het houtkantennetwerk in Turnhout: vroeger en nu. Een vergelijkende studie van de vegetatie in de kruidlaag van houtkanten en -wallen in Turnhout op basis van zomeropnames in 1974 en 2015 (Sam Tessens, Sanne Van Den Berge, Cecile Vanderschaeve, Lander Baeten en Kris Verheyen)
- Chinese wolhandkrab: oorzaak van het verdwijnen van macrofyten op de Grote Nete? (Wannes Vercammen en Sofie Verreydt)
- Stilte a.u.b. in de natuur (en in het landschap)! (Willy Verbruggen)
Ondersteuning van publicaties
Zie je het ruimer?
Wij bieden ook (logistieke) ondersteuning bij de aanmaak van je publicaties en studierapporten waarvan het onderzoek plaats had in de provincie Antwerpen. Zo verschenen o.m.:
Studierapport 'Waardebepaling van hoogveenrelicten in de provincie Antwerpen'
Dirk De Beer en Herman Stieperaere voerden in 2013 een onderzoek uit over de waardebepaling van hoogveenrelicten in de provincie Antwerpen en dit op basis van de floristische samenstelling.
Hieronder kun je het studierapport en de bijlage (met kaarten) raadplegen.
Publicatie 'Mossen en lichenen in het Buitengoor (Mol)'
Tussen 2006-2011 inventariseerde Juul Slembrouck samen met zijn collega's van de Vlaamse Werkgroep Bryologie en Lichenologie (VWBL) de mossen en lichenen van het Buitengoor in Mol. Het lichenen-luik werd onderzocht door drie korstmossenspecialisten: Karl Hellemans, Henri Stappaerts en Dries Van den Broeck. Juul Slembrouck bundelde al deze resultaten samen in een lijvige en goed gedocumenteerde studie (ca. 110 blz).
Dit document is tot stand gekomen dankzij het noeste werk van vele Vlaamse en Nederlandse bryologen en lichenologen, zowel amateurs als professionelen. Dit leverde vooral op bryologische vlak een voor het Kempisch district uitzonderlijke vegetatie op.
Voor zover voorradig kan je deze publicatie ook gratis bestellen door een e-mail te sturen naar ankona@provincieantwerpen.be.