Participatietrajecten Veerkrachtige Dorpen starten weer op

publish date
10.06.2020

Met initiatieven zoals een parkspel en online werksessies zet de provincie Antwerpen de participatiemomenten van Veerkrachtige dorpen (in Wechelderzande en Ranst) en Kerk als dorpsknooppunt (in Poederlee) voort. Door de coronacrisis lagen de participatiemomenten tijdelijk stil. De uitdagingen waar dorpen mee kampen, blijven evenwel niet liggen. Voortaan gaan inwoners op een andere, veilige manier nadenken over de toekomst van hun dorp. De participatiemomenten zien er misschien anders uit, maar de provincie blijft samen met de inwoners nadenken over de toekomst van hun dorp. 

veerkrachtige dorpen

Participeren over kerk Poederlee via online sessies en een digitaal prikbord

De start voor het participatieproject, de kerk als dorpsknooppunt, voor de kerk van Poederlee werd begin maart al genomen. Het participatietraject herstart in juni met drie online werkmomenten. Via digitale prikborden kunnen inwoners die niet aanwezig waren ook nadien nog hun ideeën achterlaten. De eerste online bijeenkomst was gepland op 8 juni. De tweede en derde bijeenkomst staan gepland op maandagen 22 en 29 juni. 
 

Vanuit ons kot naar de tuin van Hof d’Intere 

In Wechelderzande vond het startmoment op 12 maart plaats, net voor de lockdown. Via een online sessie gaan we op zoek naar de thema’s die de inwoners het meeste bezighouden. Onder voorbehoud dat de coronacijfers gunstig blijven evolueren, zullen we begin juli via een parkspel of een wandeling aan Hof d’Intere en de oude pastorij de resultaten en ideeën uit de online sessie weergeven. De deelnemers aan het parkspel mogen hier opnieuw hun mening over geven. We maken ook een fotowand met foto’s van vroeger en een wensmuur waar inwoners bijkomende ideeën of meningen ophangen. We volgen uiteraard de adviezen van de Veiligheidsraad nauwkeurig op voor deze bijeenkomst. 
 

Klapmomentje stimuleert nood aan ontmoeting 

De provincie Antwerpen grijpt de kansen die er vandaag door de crisis ontstaan zijn. Zo ook het dagelijkse klapmomentje om 20 uur dat de nood aan ontmoeting naar boven bracht. Het was na de participatiesessies begin dit jaar al duidelijk dat er vanuit de inwoners van Ranst meer vraag was naar sociale samenhang en initiatieven om die te stimuleren. Het centrale plein aan de kerk biedt heel wat mogelijkheden. Samen met de inwoners en het lokaal bestuur wil de provincie Antwerpen werken rond de invulling van dat centrale plein.

De zomer in eigen land kan zo zorgen voor een start van nieuwe sociale contacten op en rond het plein. Op 1 juli vragen we alle inwoners om hun ideeën voor activiteiten achter te laten op de talentenmuur op het centrale plein aan de kerk. Op 2 juli is er een online sessie 's avonds om 19.30 uur. Ook hier wordt alles volgens de adviezen van de Veiligheidsraad georganiseerd.
 

Participatie op maat

Het traject Veerkrachtige Dorpen is altijd een traject op maat. De uitdagingen die in een dorp leven zijn steeds verschillend. De maatregelen om het coronavirus COVID-19 in te dijken, daagde de provincie Antwerpen en partner RURANT vzw uit om nog creatiever te zijn in de participatiesessies. 

Over Veerkrachtige Dorpen

Een dorp is niet alleen een plek waar mensen wonen, maar waar ze ook werken, naar school gaan, boodschappen doen, sporten of ontspannen, opgroeien en oud worden, vrienden ontmoeten, doorheen fietsen, naartoe rijden, …. In veel dorpen en gehuchten is het leven in sneltempo aan het veranderen. Dat biedt zowel kansen als nieuwe uitdagingen. Met het Veerkrachtige Dorpen-traject gaat de provincie Antwerpen samen met de lokale besturen en de inwoners op zoek naar creatieve oplossingen.