Wat is een fietsostrade?

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Fietsostrades liggen langs rechtlijnige infrastructuren zoals spoorwegen, autosnelwegen en kanalen. Samen met de elektrische fiets maken ze verdere bestemmingen vlot bereikbaar. Een fietsostrade gaat bij voorkeur over een vrijliggende fietsweg of een jaagpad. Is er te weinig ruimte dan loopt ze door fietsstraten, over bestaande fietspaden en soms over een autoluwe weg. De lokale fietspaden die de fietsostrade kruisen, brengen je naar je eindbestemming.

De provincie Antwerpen telt 23 fietsostrades: 16 langs spoorlijnen, 5 langs waterwegen en 2 langs autosnelwegen. Op het plannetje hieronder zie je waar de routes lopen. Is de route groen gekleurd, dan kun je er fietsen. Een rode kleur betekent dat je er niet kunt fietsen en op de grijze routes is het traject nog niet gekend. Je kunt de stand van zaken van de fietsostrades ook bekijken in het overzicht digitale kaarten.

De provincie Antwerpen investeert fors in de aanleg van een aantal fietsostrades maar is geen wegbeheerder. Elk gemeentebestuur beheert de stukken fietsostrade op zijn grondgebied. De gemeente is dus verantwoordelijk voor het onderhoud en het sneeuw- en ijsvrij houden van de fietsostrade.

Fietsers op de fietsostrade in Essen
Fietsers op de fietsostrade in Essen