Info sollicitatieproces

Je hebt gesolliciteerd voor een functie en wil graag weten wat je mag verwachten? Bij de provincie Antwerpen zijn er verschillende selectieonderdelen. Welke dit zijn, is afhankelijk van de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd. Een praktische proef komt vaak voor bij stielmannen of poetskrachten terwijl een assessment enkel voor leidinggevende functies wordt ingezet.

Ongeacht de functie zijn er 2 selectieonderdelen die standaard zijn opgenomen: de cv-screening en het competentiegericht interview.

Alle andere selectieonderdelen zijn specifiek en eigen aan de functie waarvoor je solliciteert.

 

Cv-screening

De cv-screening is de eerste fase in ons selectieproces. We bekijken jouw cv en motivatiebrief grondig en gaan na of je in aanmerking komt. Heb je een relevante werkervaring, opleiding of duidelijke motivatie? Laat dit duidelijk merken en zorg dat je eruit springt! 

 

Capaciteitsproef

Een wat? Een capaciteitsproef is een computergestuurde test (abstract, verbaal en numeriek redeneervermogen) die je moet afleggen om door te gaan naar de volgende stap. Deze worden vaak ingezet ter vervanging van een diploma. Heb je niet het juiste diploma maar slaag je wel voor deze testen, dan kan je deelnemen aan het verdere selectieproces.

Indien je graag weet wat je mag verwachten van deze tests, kan je hier al een aantal voorbeelden terugvinden. Graag nog extra oefeningen? Neem een kijkje op:

www.vdab.be/tests

www.jobpunt.be/test-jezelf

www.123test.nl

 

Check ook altijd bij de aanwervingsvoorwaarden  welk diploma gevraagd wordt. 

 

Online testen

Je kent ze wel: persoonlijkheidsvragenlijsten, motivatievragenlijsten of een nauwkeurigheid- of planningsoefening. Tijdens deze PC testen krijg je de kans om te tonen wat je kan. De resultaten helpen ons om je nog beter te leren kennen.

Indien je graag weet wat je mag verwachten van deze tests, kan je hier al een aantal voorbeelden terugvinden

 

Schriftelijke/praktische proef

Een proef op maat van de job waarbij je kan tonen wat je in je mars hebt. Dit kan zowel schriftelijk (kennis) als praktisch (doen). Denk hierbij aan plannen uittekenen voor architecten, juridische cases of het snoeien van rozen. Uiteraard steeds afgestemd op de functie waar je voor solliciteert. De consulent laat je op voorhand weten wat je mag verwachten en waar je moet zijn.

 

Thuisopdracht/ opdracht ter plaatse

Je al helemaal onderdompelen in je toekomstige functie? Dat kan. Tijdens een concrete case krijg je meteen een beeld van de dagelijkse realiteit in jouw nieuwe rol. Zo kunnen we kijken hoe jij de rol zou invullen en hoe je bepaalde situaties zou aanpakken.

De opdracht kan je thuis voorbereiden of ter plaatse. Tijdens jouw sollicitatiegesprek licht je deze opdracht toe en stellen we nog enkele bijkomende vragen.   

 

Competentiegericht interview

In het sollicitatiegesprek maken we graag verder kennis met jou. Wat heb je tot hiertoe gedaan? Welke ervaringen heb je opgedaan? Maar ook wie ben jij? Wat verwacht je van de functie en je leidinggevende? Het is hét moment voor vragen te stellen: ook voor jou! Je moet tenslotte kunnen inschatten of deze rol echt iets voor jou is.

Deze gesprekken gaan door in het provinciehuis of bij de autonome provinciebedrijven op locatie. Een uitgelezen kans om al ineens kennis te maken met je toekomstige werkplek.  

 

Assessment

Heb je gesolliciteerd voor een leidinggevende rol? Tijdens een assessment gaan we nog dieper in op jouw leidinggevende vaardigheden. Je wordt een hele of een halve dag ondergedompeld in een fictieve omgeving waar je actief aan de slag gaat als nieuwe leidinggevende. Een combinatie van redeneeroefeningen, rollenspelen, postbakoefeningen… geven ons een compleet en genuanceerd beeld van jou.

Meer informatie over een rollenspel of simulatieoefening vind je bij Selor en Hudson

 

Eindselectie

Het spannende moment. Na het competentiegericht interview of assessment kiezen we de nieuwe collega. Alle processtappen worden besproken, kandidaten vergeleken en feedback gedeeld. Zo komen we met het selectieteam tot een finale keuze.

Heb je de job? Top! Nog even de administratie en het contract in orde brengen en je kan starten! Je loon op voorhand al simuleren doe je hier.

Minder fijn nieuws? Vraag zeker meer feedback! Hoewel het niet altijd leuk is, zorgen onze consulenten voor eerlijke feedback over hoe we jou hebben leren kennen en wat ons is opgevallen. Vraag zeker door zodat de feedback helemaal helder is voor je. Enkel dan kan het je helpen bij toekomstige sollicitaties.

 

Werfreserve

Op het einde van het sollicitatieproces, stelt de selectiejury een volgorde op van de geslaagde kandidaten die niet onmiddellijk een jobaanbod krijgen. Het kan zijn dat je niet de enige kandidaat bent die ons proces positief doorloopt. Dat is natuurlijk jammer, maar wel een gigantisch voordeel voor de toekomst. Van zodra er opnieuw een gelijkaardige functie is, binnen de drie jaar, contacteren we de kandidaten op de werfreserve en doen we hen alsnog een jobaanbod. Als je twee keer een jobaanbod weigert, verdwijn je van deze werfreserve.