Maak je gemeente of stad fietsveilig
Welke richtlijnen moet je volgen bij de bewegwijzering van fietsinfrastructuur? Hoe maak je je fietsinfrastructuur fiets- en speedpedelec-proof? … Hou je fietspaden veilig, comfortabel en overzichtelijk voor alle weggebruikers met onze praktische gidsen.
Fietsers in de wegcode
De voorbije jaren was er een spectaculaire groei van het aantal speedpedelecs in onze provincie. Dat is goed nieuws want hoe meer pendelaars zich met de fiets verplaatsen, hoe beter. Maar horen zij op het fietspad thuis of op de gewone weg? Wat zijn de laatste richtlijnen hierover? En hoe vertaal je dit naar de juiste verkeersborden?
‘Fietsers in de wegcode’ is een praktische gids voor wegbeheerders om hun fietsinfrastructuur volgens de wegcode te organiseren. Met dit handige naslagwerk kan je:
- je kennis aanscherpen over de verkeerswetgeving m.b.t. fietsers en speedpedelecs;
- de fietsinfrastructuur in je stad of gemeente toetsen aan de wegcode en optimaliseren voor de verschillende categorieën van weggebruikers.
Meer weten over speedpedelecs in het verkeer?
De provincie Antwerpen organiseerde een studiedag over speedpedelecs in de wegcode. Download de presentaties:
Ongevalsrisico op dubbelrichtingsfietspaden
Komen ongevallen op dubbelrichtingsfietspaden vaker voor? Wat is de reden hiervoor? Welke maatregelen maken deze fietspaden veiliger? … Rond ongevalsrisico op dubbelrichtingsfietspaden is heel wat onderzoek gebeurd. De resultaten vatten we voor jou samen in een handige gids.
Fietsgeschiktheid bedrijventerreinen
Fietsen naar het werk zit in de lift. Om de fietsgeschiktheid van routes van, naar en op bedrijventerreinen te verbeteren, zijn er heel wat mogelijkheden. Onderstaand rapport biedt je een praktische leidraad om de fietspaden van een bedrijventerrein te screenen, knelpunten te ontdekken en stap voor stap te komen tot een meer fietsvriendelijke omgeving.
Denk fiets!
Dé handleiding voor de aanleg en het onderhoud van verkeersveilige fietsinfrastructuur is het fietsvademecum. Het Agentschap Wegen en Verkeer zorgt, i.s.m. tal van partners zoals Fietsersbond, de VVSG en de provincies, voor regelmatige updates. Check het Vademecum Fietsvoorzieningen.
Vragen over fietsen en fietsbeleid in onze provincie?Contacteer het Steunpunt Fiets!
- Telefoon
- 03 240 66 69
Gerelateerd aanbod
-
Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen (RSPA) Het RSPA van 2001 vormt het referentiekader voor het provinciaal ruimtelijk beleid en de gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen (GRS’en). -
Omzendbrief Beleidsmatig Gewenste Ontwikkelingen Met de omzendbrief Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO) houd je bij vergunningsverlening rekening met lokale beleidsvisies & Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. -
Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (in opmaak) Het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA) bevat de visie op de ruimtelijke ontwikkeling in de provincie Antwerpen tot 2050.