Wedstrijdreglement 2021

1. Wedstrijd

Om het wandeltoerisme blijvend te stimuleren en initiatiefnemers aan te moedigen, bekroont Provincie Antwerpen jaarlijks de knapste toeristische wandelproducten in de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’. De wandelaars kiezen daarbij zelf mee de winnaar tussen maximaal 8 wandelingen die de vakjury selecteert uit de ingezonden kandidaturen. Tijdens de duur van de wedstrijd kunnen ze de gedetailleerde fiches van de trajecten downloaden op www.wandelingvanhetjaar.be en online stemmen voor hun favoriet (1 stem per wandelaar*).

De initiatiefnemers van de vijf (nieuwe) + drie (shortlist 2020) genomineerde wandelingen ontvangen elk 100 euro om extra promotie te voeren. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarenboven 1000 euro. Toerisme Provincie Antwerpen zet de winnende wandeling een jaar lang uitgebreid in de kijker.

*Obv uniek e-mailadres

2. Voorwaarden tot deelname

2.1. Indiener
Iedereen (gemeentebesturen, VVV’s, Natuurpunt, ANB, Regionale Landschappen, verenigingen, vakantiemakers, …) kan een traject indienen. Elke organisator kan slechts één wandeling insturen.

2.2. Ingediende wandeling

  • Het ingediende wandeltraject moet een permanent karakter hebben en minstens vijf maanden beschikbaar zijn.
  • Het ingediende wandeltraject moet op het moment van indienen voldoende afgewerkt zijn om een kwalitatieve beoordeling te kunnen doen.
  • Het ingediende wandeltraject moet zich voor het overgrote deel op het grondgebied van de provincie Antwerpen situeren. 
  • De initiatieven moeten conform de richtlijnen van Toerisme Vlaanderen uitgewerkt zijn.
        Indien het traject bewegwijzerd is, betekent dit:
  • voor trajecten op knooppunten: de wandeling gebruikt de bestaande knooppuntbewegwijzering van een van de 12 wandelknooppuntennetwerken** (zonder extra bewegwijzering).
  • voor trajecten die geen knooppunten volgen: landelijke wandeltrajecten zijn bewegwijzerd met een enkelvoudige gekleurde pijl op een witte, zeshoekige achtergrond (zonder geometrische figuur) en stedelijke wandeltrajecten zijn bewegwijzerd volgens de richtlijnen van Toerisme Vlaanderen.
  • Uitsluitend eigen initiatieven of een samenwerking tussen een initiatiefnemer en een indiener komen in aanmerking.
  • De indiener ziet er op toe dat alle betrokken terreinbeheerders op de hoogte zijn van het ingediende wandeltraject en akkoord gaan met eventuele extra promotie.

** Kempense Heuvelrug, Stille Waters, Rivierenland, de Merode, Kempens Landgoed, Kempense Heide, Kempense Hoven, Kempense Landduinen, Kempense Kolonies, Kempense Meren, Kempense Beemden, Kempense Netevallei

2.3.  Kandidaatstelling

Deelnemers dienen hun kandidatuur in aan de hand van een inschrijvingsformulier. Ze stellen daarbij hun project voor en motiveren dat door relevante documenten toe te voegen. Het betreft daarbij minimaal een kaartje met het traject en de belangrijkste punten onderweg (vertrekpunt, belevingsvolle POI’s, reca, …) alsook de motivatie & de toeristische meerwaarde/concept van de wandeling.

Deelnemers vullen het inschrijvingsformulier op www.provincieantwerpen.be in en sturen eventueel bijkomende info naar Provincie Antwerpen – dienst Toerisme, t.a.v. Koenraad Pierré, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen of koenraad.pierre@provincieantwerpen.be

3. Beoordeling

In een eerste ronde beoordeelt een vakjury alle nieuw ingestuurde trajecten die aan de wedstrijdvoorwaarden voldoen. De jury houdt daarbij onder meer rekening met onderstaande criteria:

1. landschappelijke omgeving
aantrekkelijkheid en afwisseling van het landschap, aandeel onverharde en/of verkeersluwe wegen, verhouding landelijke vs stedelijke wegen
2. beleving en toeristische relevantie
Bezienswaardigheden, extra belevingswaarde toegevoegd aan het traject, horeca, algemene toeristische waarde en aantrekkingskracht
3. toegankelijkheid
Startplaats, afstand, ondergrond, voorzieningen, rustpunten, geleiding, …
Op basis van bovenstaande criteria selecteert de jury de 5 beste wandelingen. Elk van de criteria telt mee voor 1/3e van het totaal. De jury behoudt zich daarbij het recht om minder dan 5 kandidaten te selecteren, indien de kwaliteit van de ingediende wandelingen onvoldoende is.

De indieners van de geselecteerde wandelingen verbinden zich ertoe om na selectie extra materiaal ter beschikking te stellen zoals foto’s, filmpjes, een website met relevante informatie etc.

De 3 shortlistkandidaten van 2020 zullen samen met de nieuwe kandidaten de shortlist 2021 vormen. Deze shortlist bestaat uit maximaal 8 kandidaten die meedingen naar de titel ‘wandeling van het jaar 2021’.

In een tweede ronde kunnen wandelaars de gedetailleerde fiches van de vijf trajecten gratis downloaden op de website www.wandelingvanhetjaar.be en vervolgens stemmen voor hun favoriete lus. Bij ex aequo wint de wandeling die van de vakjury de hoogste quotering kreeg.

4. Timing

  • deadline indiening kandidatuur: 23/12/2020
  • bekendmaking shortlist met vijf kandidaten: ten laatste 29/03/2021 (één week voor de paasvakantie)
  • deadline stemperiode wandelaars: 31/08/2021
  • bekendmaking ‘wandeling van het jaar’: 2e helft september 2021