Workshops donderdag 11 februari 2021
Werkwinkel MOS Buitenkansen - Elke Hermans en Veerle Moons MOS-begeleiders
On-line met een buitenopdracht
Voel jij je als leerkracht, begeleider, gids verbonden met de natuur? MOS Buitenkansen daagt je hiertoe uit! De opdrachten zijn zo gekozen dat je, vanuit je eigen beleving en met jouw vak of activiteit in het achterhoofd, op zoek gaat naar leerkansen in de natuur/buitenlucht voor jouw leerlingen of deelnemers.
Een sleutel tot duurzaam denken en handelen is de verbondenheid met de natuur. Op welke manier kunnen we deze ontwikkelen bij leerlingen in het secundair onderwijs? Kunnen we in de provincie Antwerpen inzetten op ‘buiten leren’ in de secundaire scholen en onze centra door een combinatie van buitenlesactiviteiten op school en excursies in de natuur? Wat is leren? En wat is de taak van de school in het herstellen van de verbondenheid met natuur?
Om buiten leren in het secundair onderwijs ingang te doen vinden en het thema in deze Corona-tijden in te leiden hebben MOS en Learning Path de handen in elkaar geslagen in MOS Buitenkansen. Dit vormt een vertrekbasis voor een lerend netwerk waarmee we volgend jaar van start gaan.
In deze werkwinkel maak je kennis met deze MOS Buitenkansen, vlieg je buiten en gaan we hierover in interactie.
Zorg dus dat je naar buiten kan tijdens deze sessie!
Natuurcoaching - Peter Massy
Natuur werkt inspirerend. Natuurcoaching is in België een relatief nieuwe trend, die o.a. gebruikt wordt bij loopbaanbegeleiding. Coach en cliënt wandelen samen door de natuur. Dit zet geest én lichaam in beweging. De natuur biedt talloze metaforen die abstracte gevoelens concreter kunnen maken. Je komt dichter bij jezelf, uitzichten zorgen voor inzichten, je ontdekt wat je blokkeert en wat in je bloeit. De natuurcoach helpt je dit proces in de diepte te beleven. Peter Massy is natuurcoach. Hij licht toe hoe de coaching werkt en welke technieken daarbij worden gebruikt.
Buurten met Erfgoed en digitale tochten - Jan Pandelaers
Jan Pandelaers werkt als cultuurfunctionaris in Deurne, district van Stad Antwerpen. Hij lanceerde Schatten van Deurne als erfgoedplatform voor zowel erfgoedpartners als het brede publiek. Het luik ‘Voor juffen en meesters’ wil al jaren een erfgoedaanbod creëren en bekendmaken voor kinderen en scholieren. In 2018 startte Jan met de methodiek Buurten met Erfgoed (van FARO en Canon Cultuurcel) in Deurne-Zuid. Het was in Vlaanderen de eerste editie in een grootstedelijke context.
In tijden waarin duurzaamheid en ecologie steeds belangrijker worden, is het soms nodig om terug te kijken (of terug te grijpen) naar pre-industriële en lokale leef- en productiewijzen. Het maakt kinderen ook bewust van de oorsprong van voeding en materiële dingen in ons alledaagse leven. En van het belang van groene longen in onze leefomgeving. Daar vinden Schatten van Deurne en het provinciale groendomein Rivierenhof elkaar in een gemeenschappelijke visie. Daarom is de educatieve dienst van het Rivierenhof ook een enthousiaste partner in het Deurnse Buurten met Erfgoed-project.
Behalve een website biedt Deurne ook heel wat wandelingen en fietstochten aan in en rond Deurne via de app iziTravel. Het is een leuke manier om met een klas op stap te gaan. Maar misschien is het nog leuker om de kinderen zelf hun eigen gepersonaliseerde audio- of videogids te laten maken en zo de hele school of de ouders mee op stap krijgen.