Herstel en bescherming van bossen in het Zuiden

De provincie Antwerpen gaat het engagement aan om tegen eind 2020 als organisatie klimaatneutraal te zijn.

Hiervoor gaat de provincie Antwerpen een samenwerking aan met BOS+ om jaarlijks 4000 ton CO2 te compenseren door de aanplant van 24 hectare bomen in het Amazonewoud. Dit als laatste stap, na het beperken van de CO2 uitstoot van de eigen organisatie.

Daarnaast beschermt de provincie Antwerpen 60 000 ha tropisch woud, een gebied vergelijkbaar met de totale bosoppervlakte die onze provincie rijk is. 

Opkweek van plantgoed in Amazonewoud, Peru
Opkweek van plantgoed in Amazonewoud, Peru

Hiervoor werkt provincie Antwerpen samen met BOS+, via het project ‘Behoud en herstel van Amazonewoud in het kader van co-beheer van natuurreservaten door inheemse gemeenschappen’, te Peru.

BOS+ heeft niet alleen de nodige expertise rond nationale en internationale bosbescherming. Ook hun ervaring met grote projecten, die de inheemse bevolking socio-economisch versterken, vormt een absolute meerwaarde.

De gekozen locatie, het Amazonewoud, vormt het grootste aaneengesloten tropische woud ter wereld. Het woud absorbeert 2 miljard ton CO per jaar, 25 keer de jaarlijkse, totale uitstoot van Vlaanderen. Het huisvest ook meer dan 10% van alle dier- en plantensoorten in de wereld. Kortom, als provincie investeren we in een ontzettend belangrijke regio.

Amazonewoud
Amazonewoud

Dit BOS+ project garandeert niet alleen de gevraagde CO2-compensatie en bosbescherming, maar streeft naar duurzame resultaten op vlak van biodiversiteit en de versterking van de socio-economische perspectieven van de inheemse bevolking.
 

Inzet op biodiversiteit

Het herstel van natuurlijke ecosystemen is cruciaal in de strijd tegen biodiversiteitsverlies en klimaatverandering. Provincie Antwerpen zet dan ook samen met BOS+ in op biodiversiteitsmonitoring.

Deze gebeurt in samenwerking met een Vlaamse en Peruviaanse universiteit, de lokale autoriteiten en de inheemse bevolking. Bij de inheemse bevolking is immers een enorme kennis m.b.t. het lokale ecosysteem en de soorten aanwezig.
 

Versterking inheemse gemeenschappen

De inheemse gemeenschappen staan centraal in het project. Het beheer van het bos, het opmaken en uitvoeren van actieplannen gebeurt in overleg met hen.

Het project situeert zich in twee Peruviaanse gemeenschapsreservaten: Yanesha (in het centrum van het land) en Amarakaeri (in het zuidoosten van het land). Elk gemeenschapsreservaat bestaat uit een reservaatzone (beschermd bos) en een bufferzone (leefgebied van de inheemse gemeenschap).

In de bufferzones rond de natuurreservaten zal aan agroforestry en bosbouw gedaan worden. Daarbij wordt gefocust op waardeketens van niet-houtige bosproducten en duurzame boslandbouw, zonder negatieve impact op de bosoppervlakte en met het oog op inkomensverhoging. Zo beschermen we niet alleen het woud, maar zorgen we ook voor een socio-economische vooruitgang van de lokale gemeenschappen.

Op deze manier gaan de bescherming van het Amazonewoud en mondiale samenwerking hand in hand. Een win-win voor natuur én mens!

Ontbossingsvrije cacao-productie door de inheemse gemeenschappen
Ontbossingsvrije cacao-productie door de inheemse gemeenschappen

Aanbod voor lokale besturen

Bovendien kunnen lokale besturen vanaf 2021 eveneens intekenen op deze samenwerking met BOS+. Zij kunnen op maat investeren binnen dit provinciale kader.