Internationalisering
De eerste stap
Deze handleiding "Horizon" helpt starters, maar ook ‘anciens’, met concrete tips en beknopte informatie op weg in de wereld van internationalisering. Je kan de brochure gratis downloaden via de website van Europahuis.
Prins Filipfonds
Het Prins Filipfonds organiseert samen met de departementen Onderwijs uit de drie Gemeenschappen van België een uitwisselingsproject. Dit project wil scholen uit het lager en secundair onderwijs aanmoedigen om uitwisselingen te organiseren met scholen uit de andere Gemeenschappen. Men wil leerlingen, leerkrachten en directies de kans geven om hun talenkennis te verdiepen en hun cultuur te verruimen, door elkaars achtergrond te ontdekken, met respect voor elkaars eigenheid. Deze samenwerkingsprojecten krijgen financiële steun.
Een partnerschool zoeken binnen Europa
Via de website van eTwinning kom je in contact met scholen binnen Europa. Leerkrachten uit de deelnemende landen gebruiken na registratie de hulpmiddelen om met elkaar in contact te komen, ideeën en praktijkvoorbeelden uit te wisselen, samen te werken in groepen, samen te leren tijdens online leerevenementen en projecten uit te voeren.
Een partnerschool zoeken buiten Europa
Wil je in contact komen met scholen buiten Europa? Stuur dan een mailtje naar de MOS-coördinatie. Ze zullen je helpen een school te vinden en communicatie op te starten.
Scholenbanden
Een scholenband is een partnerschap tussen een Vlaamse school en een school in het Zuiden. Het is een instrument om de leerlingen te sensibiliseren over lokale en mondiale problemen, te werken aan professionalisering van leraren en uiting te geven aan een solidariteitsgevoel. Meer weten? Kijk dan op de website van scholenbanden of stuur een mailtje naar Katrien Goris.
EPOS en Erasmus+
Epos stimuleert en ondersteunt samenwerking, internationalisering en mobiliteit in onderwijs en vorming. Epos is het Nationaal Agentschap voor het Erasmus+ programma in Vlaanderen. De website is voornamelijk bedoeld als tool voor mensen en organisaties die nog niet helemaal vertrouwd zijn met het Erasmus+ programma en niet meteen weten bij welke organisatie ze voor welke actie terecht kunnen. Daarnaast biedt de website een mooi overzicht van alle Erasmus+ mogelijkheden, waardoor organisaties ook de nog minder bekende acties gemakkelijk kunnen ontdekken.
MOS Antwerpen stapte dit schooljaar, samen met de basisschool De Wereldreiziger, in een Erasmus+ project over het inzetten van EDO (Educatie voor Duurzame Ontwikkeling) in de schoolcultuur. Voor de eerste projectmeeting in oktober verwelkomden we bezoek uit Finland, Ijsland en Engeland. Gedurende de volgende 2 jaar gaan we actief aan de slag om een Ecoroadbook op te maken. We houden je op de hoogte via onze Facebookgroep!
Eco-schools
Eco-schools is een internationale gemeenschap van scholen die samen streven naar duurzame keuzes voor onze planeet. Als je school een Eco-school wordt, werk je twee jaar lang aan de zeven succesfactoren van Eco-schools. Dit doe je op je eigen tempo en eigen manier, passend bij jouw school en leerlingen. Als je traject na twee jaar succesvol beoordeeld wordt, dan mag je twee jaar lang de Groene Vlag uithangen. Op de Vlaamse MOS-website lees er alles over.