Programma

08u45 Inbellen  
09u00 Verwelkoming Jan De Haes, gedeputeerde provincie Antwerpen
09u15 Landschappen in perspectieven: hoe geven ze inspiratie voor landschapskwaliteit
Veerle Van Eetvelde, UGent
10u15 Pauze  
10u30 Nadenken over ‘gezonde’ landschappen: hoe wordt het geheel meer dan de som? Hans Van Dyck, UCLouvain
11u15 Pauze  
11u30 20 jaar landschapsconventie in Vlaanderen: samen werken aan landschapsgeluk Marc De Bie, Agentschap Onroerend Erfgoed
12u15 Pauze  
12u25 Landschap als leidraad voor ruimtelijke ontwikkeling Harry Stoffer en Jan Roozenbeek, provincie Overijssel
13u15 Afronden en einde Dirk Vandenbussche, provincie Antwerpen

Landschappen in perspectieven: hoe geven ze inspiratie voor landschapskwaliteit? - Veerle Van Eetvelde

Landschappen zijn overal. We ervaren ze in onze woonomgeving, tijdens onze dagelijkse verplaatsingen, tijdens verre reizen. Ze zijn ook een bron van inspiratie voor een geïntegreerd landschapsbeleid. Ze zijn materieel en tastbaar en tegelijkertijd vormen ze ook een mentale realiteit. Deze lezing zal stilstaan bij de verschillende perspectieven op landschap en hoe deze kunnen bijdragen tot een geïntegreerde en verbindende versterking van landschapskwaliteit.

Over de spreker:

Veerle Van Eetvelde is geograaf en verbonden aan de vakgroep geografie van de universiteit Gent. Ze leidt de onderzoeksgroep Landschapskunde en doceert o.a. landschapszorg, landschapsecologie en landschapsgenese. Haar onderzoek focust op de drie hoofdaspecten die alle landschappen kenmerken, namelijk hun holistische, dynamische en perceptieve karakter. Ze is ook internationaal actief als voorzitter van IALE-Europe.

 

Nadenken over ‘gezonde’ landschappen: hoe wordt het geheel meer dan de som? - Hans Van Dyck

Gezondheid associëren we spontaan met geneeskunde. Het geldt echter ook als een veel breder ecologisch concept. Tijdens deze voordracht onderzoekt Van Dyck hoe landschapsstructuren en -elementen bijdragen tot functionele, gezonde omgevingen voor zowel mensen als andere levensvormen.  

Over de spreker:

Hans Van Dyck is gedragsecoloog en als gewoon hoogleraar verbonden aan het Earth & Life Institute van de UCLouvain (Louvain-la-Neuve). Hij doceert o.a. landschaps- en gedragsecologie. Zijn onderzoek richt zich op biodiversiteit in landschappen op mensenmaat (bv. invloed van verstedelijking). 

 

20 jaar landschapsconventie in Vlaanderen: samen werken aan landschapsgeluk - Marc De Bie

Vanuit een sectorale bescherming en beheer als erfgoed evolueerde het landschapsbeleid de voorbije decennia naar een factor in ruimtelijke ontwikkelingen. In deze webinar bekijken we hoe we verder kunnen streven naar een integraal omgevingsbeleid dat vanuit de waarden en de betekenis van het landschap vertrekt. Kunnen landschapskarakterisatie, landschapsbiografiën, onroerenderfgoedrichtplannen en andere nieuwe instrumenten die participatie hoog in het vaandel dragen een transversale aanpak stimuleren en bereiken dat meer mensen landschap gaan koesteren? En wat kan jij daarbij doen? We bespreken enkele voorbeelden.

Over de spreker: 

Marc De Bie is Directeur Onderzoek Landschap & Wetenschappelijk adviseur bij het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

 

Landschap als leidraad voor ruimtelijke ontwikkeling - Harry Stoffer en Jan Roozenbeek

De provincie Overijssel gebruikt sinds 2009 de Catalogus gebiedskenmerken om nieuwe ontwikkelingen te verbinden met bestaande gebiedskwaliteiten. Zo worden bestaande kwaliteiten beschermd en versterkt en nieuwe kwaliteiten toegevoegd. Met de Catalogus gebiedskenmerken en een uitvoeringsmodel maakt Overijssel sturen op ruimtelijke kwaliteit concreet toepasbaar in de praktijk van de ruimtelijke ordening. Gemeenten zijn verplicht deze kwalitatieve sturing toe te passen. Daarvoor heeft de provincie Overijssel samen met gemeenten de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving ontwikkeld. Een manier van werken om economische ontwikkeling en verbetering van landschapskwaliteiten in balans te brengen.

In onze bijdrage krijgt u een toelichting op:

  • De catalogus gebiedskenmerken en sturing op ruimtelijke kwaliteit in Overijssel.
  • De toepassing van de catalogus in beleid en projecten van de provincie.
  • De toepassing van de catalogus in de praktijk van gemeenten en andere doelgroepen.
  • De catalogus in relatie tot transities en nieuwe opgaven in landelijk gebied 

Over de sprekers:

Jan Roozenbeek is landschapsarchitect en werkt bij de Eenheid Ruimte en bereikbaarheid van de provincie Overijssel als adviseur ruimtelijke kwaliteit.

Harry Stoffer is ruraal planoloog  en werk bij de Eenheid Ruimte en bereikbaarheid van de provincie Overijssel als beleidsadviseur landelijk gebied. 

Kwaliteitslabels