Welke doelstellingen hebben België, Vlaanderen en de provincie?

Alle beleidsniveaus zetten in op klimaatbeleid. Net als in een goede relatie moet klimaatbeleid van twee kanten komen: maatregelen van hogere overheden en maatregelen van lokale overheden die elkaar versterken en stimuleren.

Federale en Vlaamse doelstellingen

België heeft eigen doelstellingen voor elk van de aspecten uit het Europees Klimaat- en Energiepakket voor de periode 2013-2020. De inspanningen om deze doelstellingen te behalen zijn tussen de 3 gewesten én de federale overheid verdeeld. Op 4 december 2015 sloten de 4 klimaatministers hierover een akkoord.

  • 15% reductie van broeikasgasuitstoot tegen 2020 (t.o.v. 2005)
  • 13% hernieuwbare energie tegen 2020
  • engagement tot een energie-efficiëntiedoelstelling van 17,8% (in het kader van de Europese energie-efficiëntierichtlijn).
  • bijdrage aan internationale klimaatfinanciering

Telkens worden deze doelstellingen verdeeld over de 3 gewesten. Voor het Vlaams Gewest houdt dit in dat:

  • 15,7% reductie van broeikasgasuitstoot tegen 2020
  • stijging tegen 2020 van de  productie door hernieuwbare energie in Vlaanderen:met 2,156 Mtoe (Mtoe staat voor megaton olie-equivalent)
  • 14,5 miljoen euro bijdrage aan internationale klimaatfinanciering

De recentste informatie over overkoepelend klimaatbeleid vind je op de Belgische website www.klimaat.be.

Info over het Vlaams klimaatbeleid vind je terug op deze website.

Klimaatbeleid van de provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen steunt met haar klimaatbeleid het Vlaamse en federale klimaatbeleid. We zetten maximaal in op de reductie van de eigen broeikasgasuitstoot en die van de gemeenten, scholen, bedrijven en andere betrokkenen. Als intermediair niveau biedt de provincie daarbij ondersteuning.

Het klimaatbeleid van de provincie is verankerd in het provinciaal klimaatplan dat bestaat uit een basistekst en een actieplan. Daarnaast is er ook een klimaatadapatieplan met 7 strategieën om de klimaatverandering om te gaan.