Nieuw energiecontract

Waarvoor betaal je? 

De energieprijs bestaat uit:

  • De energiekost of kost van de leverancier. Deze verschilt per leverancier en per contract. Hieronder lees je hoe je op zoek gaat naar een interessant contract dat bij je past.
  • Distributie- en netkosten of kost van de netbeheerder (Fluvius in de provincie Antwerpen). 
    De netbeheerder zorgt voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteits- en aardgasnet, plaatsing en uitlezing van de energiemeters (ook budgetmeters), uitbetalen van energiepremies en het opvolgen van zonnepanelen. Hun tarieven liggen vast en zijn bij alle leveranciers hetzelfde. Ze worden aangerekend in eurocent per kWh. Dus, hoe minder je verbruikt, hoe lager de kost.
  • Heffingen van de Vlaamse en federale overheid of kost van de overheid:
    • de energiebijdragen zijn federale accijnzen
    • de federale bijdrage wordt gebruikt om het federale energiebeleid te organiseren
    • de bijdrage energiefonds dient om het Vlaams energiebeleid te financieren

Waarvoor kan je kiezen? 

Er zijn heel wat contracten en tarieven beschikbaar, allemaal met andere voorwaarden en services. Als je prijzen of aanbiedingen vergelijkt, hou dan rekening met wat je zelf belangrijk vindt:

  • Groene stroom
  • Vaste of variabele tarieven
    • Bij vaste tarieven blijft de prijs per kWh dezelfde gedurende de duurtijd van het contract. 
      Je kan op basis van je jaarverbruik dus redelijk goed berekenen wat de jaarkost is.
    • Bij variabele tarieven kan de prijs wijzigen per kwartaal (soms zelfs per maand). Ze kunnen zowel stijgen als dalen. De prijs per kWh is dikwijls variabel. In de winter wanneer je het meeste verbruikt is de prijs meestal hoger dan in de zomer wanneer je minder verbruikt. Je kan dus niet op voorhand bepalen wat de jaarkost zal zijn. 
  • Duurtijd van het contract? 1, 2, 3 jaar of voor onbepaalde tijd? 
    Als particulier kan je altijd zonder kosten van leverancier veranderen. Je moet wel 1 maand op voorhand opzeggen. 
  • Jaarlijkse vaste kost van de leverancier
    Deze kost, die je betaalt voor zowel aardgas als elektriciteit, kan verschillen van 0 tot meer dan 60 euro per jaar. 
    Sommige leveranciers rekenen de jaarlijkse vergoeding (administratieve- en andere kosten) voor een heel jaar aan, ook als je minder dan een jaar klant blijft.
  • Facturatie
    Is domiciliering verplicht?
    Ontvang je de facturen digitaal of per post?
  • Bereikbaarheid van de leverancier
    Hoe kan je contact opnemen met je leverancier als je vragen hebt: telefonisch, per post, enkel digitaal bv via mail of chat?

Vergelijk met behulp van de vtest

Om prijzen en contracten te kunnen vergelijken, geven we je hieronder meer informatie over hoe je hoe je de resultaten van de vtest leest en op jouw maat bekijkt. Alvorens een resultaat te krijgen moet je een aantal gegevens invullen en keuzes maken.

https://vtest.vreg.be/

Als je alles hebt ingevuld krijg je een uitgebreid overzicht, het resultaat wordt berekend aan de hand van je opgegeven jaarlijkse verbruiken. Het resultaat voor elektriciteit en aardgas wordt getoond in twee aparte tabellen.  Je kan 1 leverancier kiezen, maar even goed twee verschillende leveranciers selecteren, één voor aardgas en één voor elektriciteit.

Het resultaat is een basis berekening, gesorteerd op de kolom totale kostprijs op jaarbasis. Je kan nog verder verfijnen door een aantal keuzes te maken door extra filters in te stellen. Klik op de titels onder “Filter het resultaat”. Korte uitleg vind je hierboven onder “Waarvoor kan je kiezen?”.

Heb je een interessant voorstel gevonden, klik dan achteraan de rij, onder de kostprijs op “Details” om meer te lezen over het voorgestelde contract. Je vindt er meer informatie over het contract en een berekening van de kostprijs. Onder “extra informatie” zie je of en welke de extra voorwaarden van de leverancier zijn. Bij de berekening zijn de kosten van de nettarieven en heffingen bij alle leveranciers steeds hetzelfde. De energiekost van de leverancier is het belangrijkste en wat je per leverancier en contract vergelijkt.

Je kiest een voorstel voor elektriciteit en/of voor aardgas, waarbij het mogelijk is dat dit bij twee verschillende leveranciers is. Zo zijn er een aantal leveranciers die geen aardgas aanbieden. Neem contact op met de leverancier van je keuze (klik in de kolom “leverancier” op de naam van de leverancier voor contactgegevens) om het gewenste contract af te sluiten. De nieuwe leverancier zorgt dan voor de overstap. Neem je jaarafrekening bij de hand, de nieuwe leverancier heeft je EAN-code nodig om je overstap in orde te brengen.