Provinciaal overstromingsgebied Jutse Plassen
Met de aanleg van het provinciaal overstromingsgebied ’De Jutse Plassen' heeft de provincie met steun van Europa een belangrijke maatregel genomen om Koningshooikt te beschermen tegen extreme overstromingen. Ruimtelijke ingrepen binnen het stroomgebied hadden het natuurlijke karakter van de vallei van de Itterbeek aangetast. Het aangelegde overstromingsgebied geeft de Itterbeek weer de benodigde ruimte.
Water is geen zorg voor later
De aanleiding: overstroming 1998
Langdurige hevige neerslag met als gevolg ondergelopen straten en huizen deed in september 1998 letterlijk de emmer overlopen. Een eerste maatregel was de plaatsing van mobiele pompinstallaties, die in 2000 werden vervangen door twee definitieve pompen met elk een capaciteit van 1,4 kubieke meter per seconde.
Een grondige studie toonde echter aan dat een bijkomend overstromingsgebied langsheen de Itterbeek vereist was. De provincie ging over tot de aankoop van gronden, met de bedoeling om er overstromingsgebieden van te maken. In augustus 2006 werd dan ook het nieuwe overstromingsgebied 'De Jutse Plassen' ingehuldigd.
Het overstromingsgebied
Het overstromingsgebied ‘Jutse Plassen' is 11 hectare en 30 are groot en kan 100.000 kubieke meter water opvangen. Je kan dit vergelijken met tien voetbalvelden waarop één meter water staat. Het gebied omvat twee grote poelen die permanent water bevatten en enkele kleinere amfibiepoelen. Twee grotere watergangen zorgen ervoor dat water in en uit het gebied kan lopen. Een bos ter grootte van 2,7 hectare maakt ook deel uit van het overstromingsgebied. Dit loopt enkel bij grote stormen onder water.
10.000 kubieke meter grond is hergebruikt voor de aanleg van dijkjes rondom het gebied.
Ruimte voor natuur en recreatie
Heerlijke habitat
Behalve bescherming tegen wateroverlast biedt het overstromingsgebied 'Jutse Plassen' ook ruimte voor nieuwe natuur.
Zo werd voor het bos een beheersplan opgesteld dat de mogelijkheid geeft aan inheemse boomsoorten om zich te ontwikkelen, en door de constructie van een vijfentwintig meter lange verticale wand kunnen oeverzwaluwen en ijsvogels zich nestelen. Tenslotte werd een "eco-duiker" aangelegd zodat kleine dieren gemakkelijk en veilig de nabijgelegen Putsesteenweg kunnen kruisen.
Opdat het gebied een aantrekkelijke plaats zou blijven voor vogels, maar ook voor amfibieën en insecten, heeft de provincie een samenwerking met Natuurpunt (afdeling De Wielewaal) uitgewerkt voor het beheer van de retentiezone. Regelmatig signaleren natuurliefhebbers in de Jutse Plassen (onder andere) zeldzame vogelsoorten. Een overzicht hiervan vind je op waarnemingen.be.
Een bezoek waard
Al dit natuurlijk schoon vormt natuurlijk een bezienswaardigheid. Het overstromingsgebied is daarom ook toegankelijk voor geïnteresseerden; rondom het gebied werd een pad aangelegd om te joggen, te wandelen of te fietsen. De ingang van het pad vind je aan de overzijde van de Putsesteenweg 28 te Lier. Voor de bezoekers is ook een parkeerplaats aangelegd, ter hoogte van de Lierbaan 317 te Putte. Honden aan de leiband zijn ook erg welkom, hondenpoep daarentegen niet...
Er is ook een mogelijkheid om een educatieve wandeling aan te vragen bij Natuurpunt. Inlichtingen bij Marc Vermylen.