Aanleg overstromingsgebied aan de Laakbeek in Beerse

Laakbeek_beerse
Hier komt het nieuwe overstromingsgebied in Beerse

Inspraak bewoners bij de inrichting van het gebied

Uniek aan dit project is het feit dat de buurt meegeholpen heeft met het ontwerp van het overstromingsgebied. 

Via een online bevraging gaf Beerse eerst aan of ze een overstromingsgebied in de wijk een noodzakelijke maatregel vonden tegen wateroverlast. Het rapport van die bevraging (september 2019) kan je hier raadplegen.

Vervolgens werden er in het najaar van 2019 twee bewonersavonden georganiseerd. Er kwamen heel wat zinvolle suggesties naar boven. Tussen de avonden door konden de bewoners online nog ideeën formuleren en elkaars ideeën versterken of becommentariëren.

De buren vinden privacy erg belangrijk. En wandelen doen ze het liefst op toegankelijke en veilige paden door het gebied, dan enkel op de dijken. Een ontwerp met compartimenten en hier en daar een ecologisch speel- of rustelement moet de natuurbeleving verhogen. In tegenstelling tot hinderlijke geuren of vuile overstorten... die in de toekomst resoluut moeten verdwijnen uit het gebied. 

De opkomst was hoog en de (participatieve) aanpak werd gesmaakt. Dat kan je zien in de onderstaande video. 

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Het plan voor de toekomst is klaar!

Het studiebureau is met de input aan de slag gegaan en heeft nu de laatste hand gelegd aan het ontwerp. De buurt kreeg een folder waarin de plannen werden toegelicht. 

Binnenkort start de vergunningsperiode die tegen eind 2020 rond zou moeten zijn. De werken starten in 2021, en wie weet sluiten we dan in 2022 dit mooie samenwerkingsproject feestelijk af...

Buurt kiest de naam Laakland!

3 namen werden genomineerd als kanshebbers voor het nieuwe overstromingsgebied. 

  • Hollebeemden
  • Ravestijn
  • Laakland

Het laatste woord lag bij het volk. 105 mensen hebben hun stem uitgebracht. 60% koos voor Laakland, 30% voor Ravestijn en 10% voor Hollebeemden.

Logo_Co-Adapt

De ingreep maakt Beerse klimaatrobuuster en doet mensen bewuster nadenken over de klimaatveranderingen. Daarom krijgt het project ook financiële steun van Europa via het Interreg 2 Zeeën project ‘Co-Adapt’.