Hoe werkt de bestrijding met Bacillus thuringiensis?

Bestrijding door besproeiing van bomen met Bacillus thuringiensis (kortweg BT) is een methode om grotere gebieden snel en effectief te bestrijken. BT is een bacterie die van nature in de bodem voorkomt en die toxines produceert die giftig zijn voor vrijwel alle vlinders. Door bladeren van eikenbomen te besproeien met deze bacterie, eten de rupsen de bacterie samen met de bladeren op. Eenmaal ingenomen, wordt de toxine geproduceerd en sterven de rupsen. Besproeiing van bomen met BT kan met een hand gedragen sproeier of met een mechanische sproeier op een voertuig. Omdat BT niet alleen giftig is voor de eikenprocessierups, maar voor bijna alle vlinders, zijn er beperkingen aan het gebruik ervan:

  • BT mag niet gebruikt worden in gebieden waar beschermde vlinders voorkomen, in het bijzonder de bruine eikenpage, aangeduid op de eikenprocessierupsenkaart.
  • Er mag alleen gesproeid worden op bewolkte dagen (UV-licht breekt BT af), waarop het meer dan 15 °C is (dan zijn de rupsen actief), er geen regen op komst is in de 24 uur na sproeien (gevaar voor afspoelen) en het niet harder waait dan windkracht 2.
  • BT wordt alleen gebruikt bij larvale stadia 2 en 3, voordat de brandharen aanwezig zijn. Dit betekent dat BT gebruikt kan worden tussen half april en half mei.
  • Er mag geen oppervlaktewater zijn in de buurt van het besproeide gebied om ervoor te zorgen dat waterlopen niet aangetast worden.

Er is momenteel één product toegelaten in België dat gebruikmaakt van Bacillus thuringiensis: Foray ES. Dit is de opvolger van Foray-48B. Foray ES maakt gebruik van de Kurstaki ondersoort van B. thuringiensis, meer specifiek van stam ABTS 351. Deze ondersoort en stam werken specifiek tegen rupsen van vlinders en motten (Lepidoptera). Foray ES mag gebruikt worden wanneer NeemProtect niet gebruikt kan of mag worden. Xentari (op basis van B. thuringiensis subsp. aizawai) is niet toegelaten.