ZORO
De ZORO-training
Om op al die noden in te spelen, ontwikkelt het Interreg Vlaanderen-Nederland project ZORO – Zorgroute Arbeidsmarkt – een training rond vier noodzakelijke competenties: interprofessioneel samenwerken, technologische wendbaarheid, intrapreneurship en ethisch handelen.
Een derde reeks van onze ZORO-training is gepland vanaf januari 2022. Wil je alles te weten komen over de 4 ZORO-competenties? Je kan de training digitaal of op locatie volgen.
De digitale ZORO-training gaat door op dinsdag. Kies je voor de live-sessies dan heb je keuze uit vier locaties:
• op dinsdag bij VIVES Hogeschool te Brugge (BE)
• op dinsdag bij Curio te Roosendaal (NL)
• op woensdag bij Gouverneur Kinsbergencentrum te Wilrijk (BE)
• op woensdag bij VIVES Kortrijk – Ieper –Brugge graduaat Verpleegkunde te Kortrijk (BE)
Een overzicht :
Voor wie?
We kiezen bewust voor gemengde groepen en brengen leerlingen of studenten samen met startende én ervaren zorgverleners.
We werken over de niveaus heen en brengen dus iedereen samen: zorghulp, helpende zorg & welzijn, verzorgende (IG), zorgkundige en verpleegkundige (HBO5 en bachelor in Vlaanderen, MBO en HBO in Nederland).
Past de ZORO-training niet in je agenda maar draag je toch graag je steentje bij? We zijn ook op zoek naar deelnemers voor de controlegroep. Opgelet, je kan dan niet meer deelnemen aan de ZORO-training.
Waarom de training volgen?
De ZORO-training is volledig gratis. Als leerling of student krijg je de unieke kans om te leren met en van ervaren zorgverleners. Als zorgverlener fris je je kennis op en laat je je inspireren door de nieuwste inzichten om zo nog sterker te staan in je werk. We leggen de focus op de 4 ZORO-competenties:
• interprofessioneel samenwerken
• technologische wendbaarheid
• intrapreneurship
• ethisch handelen
De opbouw van de training
Tijdens de training maak je kennis met STIEn. Zij is een zorgontvanger, een echte ervaringsdeskundige dus. Samen met haar zet je theoretische kennis om in praktijkervaring. Je verdiept je ook in een eigen casus. Er zijn vier modules, één voor elke ZORO-competentie.
Module 1: interprofessioneel samenwerken
Een zorgontvanger heeft een heel team van zorgverleners rond zich, elk met hun eigen rol en expertise. Dat die zorgverleners, maar ook de zorgontvanger, goed samenwerken is heel belangrijk. In deze module leer je je netwerk uitbreiden en zo de beste zorg bieden.
Module 2: technologische wendbaarheid
ICT wint overal aan belang, ook in de zorg. In deze module leer je zorgtechnologie opzoeken en maak je kennis met nieuwe toepassingen.
Module 3: intrapreneurship
Een zorgverlener moet nadenken bij de eigen handelingen. En initiatief nemen om dingen te verbeteren als dat kan, zonder de behoeftes van de zorgontvanger uit het oog te verliezen. In deze module overwin je je angst voor ondernemerschap. Je durft ondernemen en innoveren.
Module 4: ethisch handelen
Als zorgverlener denk je na over hoe je omgaat met de zorgontvanger. In deze module leer je jezelf en de ander beter kennen. Je durft zorg verlenen met lef!
Tussendoor krijg je opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Die vormen op het einde van de training een persoonlijk portfolio. In totaal gaat het over een tijdsinvestering van 32 uur (lesmomenten inbegrepen).
Kick-off ZORO
In november 2019 was er een kick-off van het ZORO-project. Verschillende partners en geïnteresseerden dachten mee na over hoe we de modules rond de 4 competenties verder kunnen vormgeven. De presentaties van de 4 interactieve workshops kun je hieronder downloaden. In de blog van Interreg - het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - lees je hoe zij de kick-off beleefden.
Het onderzoek van Universiteit Antwerpen
De ZORO-training is wetenschappelijk onderbouwd. Bij de start van het project deed Universiteit Antwerpen onderzoek naar de 4 competenties. Die kregen elk een wetenschappelijke definitie. Ze werden ook onderverdeeld in deelcompetenties. Dat alles werd in interactieve workshops tijdens de kick-off van ZORO getoetst aan de praktijk. Twee focusgroepen in Vlaanderen en Nederland vulden dit nog aan. Het resultaat? Duidelijke aanbevelingen voor de ontwikkeling van leermodules. Lees er alles over in het uitgebreide onderzoeksrapport of de samenvatting.
Bijeenkomst klankbordgroep
De klankbordgroep is een vertegenwoordiging van alle stakeholders van het project: scholen met een zorgopleiding, zorgorganisaties, overkoepelende netwerken uit de zorgsector en beleidsmakers in de zorg. De deelnemers zijn een weerspiegeling van de projectdoelgroep over de verschillende opleidingsniveaus heen, en komen zowel uit Vlaanderen als Nederland.
Op 18 februari 2020 kwam de klankbordgroep van ZORO een eerste keer samen. Universiteit Antwerpen presenteerde haar onderzoek, en de aanwezigen gaven feedback op de toepassing ervan in de praktijk. Ook de start van de ontwikkeling van de leermodules werd besproken. Je kan de presentatie hieronder bekijken.
Op 27 oktober 2020 werd een tweede bijeenkomst georganiseerd, deze keer digitaal. Deelnemers kregen een inhoudelijke voorstelling van de voorlopige ZORO-training, aangevuld met de nodige praktische informatie. De presentatie bekijk je hier.
Op 14 september 2021 werd een derde klankbordgroep georganiseerd. Aan de hand van een digitale sessie kregen de deelnemers een terugblik op testfase 1, een vooruitblik op testfase 2 en deden we een warme oproep rond werving voor reeks 3. De presentatie bekijk je hier.
De klankbordgroep komt in totaal 4 keer samen tijdens dit project. De volgende datum is: dinsdag 21 december.
Over het project
Gouverneur Kinsbergencentrum, het provinciaal centrum voor zorgeconomie en -innovatie, startte in 2019 dit project samen met verschillende Vlaamse en Nederlandse onderwijsinstellingen: Curio, Universiteit Antwerpen, VIVES Kortrijk-Ieper-Brugge graduaat Verpleegkunde en VIVES Hogeschool. Het project loopt drie jaar. Dankzij de cofinanciering van Interreg Vlaanderen-Nederland, Gouverneur Kinsbergencentrum, Provincie Antwerpen en de verschillende partners wordt een budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt.