Westerlo
Welke stappen zijn gezet?
De bevolking vergrijst, zo ook in Westerlo. En hoe bied je hier als gemeente een antwoord op? Hoe ga je wonen en zorg op elkaar afstemmen? Wat als er in het hoofddorp wel zorgvoorzieningen zijn maar in de omliggende deeldorpen nauwelijks of geen, en tegelijk ook daar de inwoners ouder worden en de zorgnood stijgt? Breng je zorg naar de mensen? Of de mensen naar de zorg? Of een combinatie van beiden?
In een eerste workshop, nulmeting, zaten zorgprofessionals, woonactoren en betrokkenen van de gemeente samen rond de tafel. We brachten de huidige woon- en zorgsituatie in Westerlo samen in kaart rond 4 thema’s: woonvormen, voorzieningen, sociale netwerken en mobiliteit-verbindingen. Zo maakten we een resultatenkaart met een ‘nulmeting’ van de gewaardeerde kwaliteiten, die al in de gemeente aanwezig zijn, en van de kansen en knelpunten. De gemeente trok met de informatie naar inwoners, adviesraden en vulde de kaarten aan.
In een tweede workshop, de scenario workshop, visualiseerden we de toekomst van zorg en wonen in Westerlo op basis van de eerdere nulmeting en kansenkaart. Vanuit ieders expertise en ervaring, en vanuit de aanwezige kansen, bedachten we ambitieuze visies voor de toekomst. We onderzochten samen met de deelnemers mogelijke ruimtelijke scenario’s voor de toekomst van de zorg en het wonen in Westerlo. Dit deden we aan de hand van vier type locaties: het hoofddorp, een deeldorp, een woonkern daarbuiten en verspreide woningen ‘ergens daartussen’. Tijdens de workshop werkten we scenario’s uit voor elke locatie. De spelers uit de gemeente werden aangevuld met enkele ervaringsdeskundigen en experten op het gebied van zorg en wonen van buiten de gemeente. Opnieuw ging de gemeente in gesprek met de inwoners. Tijdens huiskamergesprekken toetsten ze de scenario’s af.
Naar aanleiding van deze scenario’s werden zes netwerkgesprekken georganiseerd, waarin inwoners, vertegenwoordigers uit het verenigingsleven en de adviesraden in gesprek gingen over de elementen die in de scenario’s naar voor kwamen.
De informatie uit de workshops en de gesprekken met de inwoners vormen de basis voor de volgende stap in het proces. In het beleidsgesprek gingen we samen op zoek naar hoe de scenario’s inzetbaar zijn in de gemeente Westerlo.
Inzet: Westerlo, een fijne woonomgeving voor alle levensfasen.
De 3 vragen die de kapstok vormden:
- Wat kan er gebeuren?
- Hoe kan dat vorm krijgen? Wie kan wat doen?
- Wat is de eerste stap?
Wat ligt er op tafel voor de toekomst?
De workshops, de gesprekken met inwoners, experten en adviesraden, het beleidsgesprek gaven vorm aan de eerste lagen van het geWOONtebreker verhaal van Westerlo, een boeiende basis voor de toekomst.
Bekijk het filmpje over het traject in Westerlo:
De volledige film, met intro en de verhalen van Malle, Wijnegem, Nijlen en Westerlo, kun je op youtube bekijken.