Vijf maquettes van het APA in Knokke-Heist

publish date
16.10.2015
maquette
Maquette van APA : Woning De Wachter van Jo Crepain

Architectuurarchief provincie Antwerpen (APA) geeft vijf maquettes in tijdelijke bruikleen aan de tentoonstelling '30 Jaar architectuur in Vlaanderen - De wonderjaren in maquettes' te Knokke-Heist.

Deze tentoonstelling is een project van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) – Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) in samenwerking met het Cultuurcentrum Scharpoort, en brengt 57 maquettes en tientallen foto's bij elkaar van meer dan 70 projecten die de wonderjaren vorm hebben gegeven.

Je kan de expo gratis bezoeken in het Maxim Willemspad 1 te Knokke-Heist op alle weekdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Op zaterdag ben je welkom van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 17 uur.

Jo Crepain

Eén van de maquettes uit het APA archief in deze tentoonstelling is dat van Villa De Wachter in 's-Gravenwezel (Schilde), een ontwerp van Jo Crepain.

Jo Crepain (1950-2008) wordt beschouwd als één van de grootste hedendaagse Vlaamse architecten.
De latere stijl van Crepain leunt aan bij het postmodernisme en uit zijn werk sprak rust, helderheid en elegantie. Hij stond bekend om zijn gewone, eigentijdse, ruimtelijke woningen, maar voerde ook grotere projecten uit. In zijn carrière sleepte hij heel wat nationale en internationale prijzen in de wacht. Villa De Wachter in 's Gravenwezel en de Woning Roels in Kapellen behoren tot zijn bekendste werken.

Crepain studeerde architectuur en stedenbouw aan het Henri Van de Velde Instituut. Zijn beginwerk toont veel affiniteit met het eerste werk van Bob Van Reeth, het bureau BARO (Bureau voor Architectuur en Ruimtelijke ordening) en Herman Hertzberger. Van 1975 tot eind de jaren 1990 doceerde hij architecturale vormgeving in Gent, Rotterdam en Antwerpen. Van 1976 tot 1982 was hij medestichter en lid van de ontwerpcoöperatieve SILO en startte in 1986 met zijn eigen bureau. In de jaren 1980 was hij de initiatiefnemer en coördinator van de WISH (wedstrijd ideeën sociale huisvesting)- architectuurwedstrijden voor sociale huisvesting. Zijn architectuur evolueerde naar een postmodern vocabularium waarin naast functie vooral het beeld werd benadrukt.

De woning De Wachter (1982) in ’s-Gravenwezel, een symmetrisch opgebouwde U-vormige villa van roze betonsteen uit, in een postmodern idioom werd een icoon in de internationale vakpers.

(bron: Agentschap Onroerend Erfgoed)