Proefproject toont de meerwaarde aan van tijdelijk mobiel zorgwonen

Subsidiebedrag
€47.899 euro in 2020
Subsidieontvanger
Initiatiefnemer
Intercommunale
Beleidsprincipe
Beschikbaarheid en betaalbaarheid, Veerkracht en gezondheid
Doelgroep
Ouderen

Is een mobiele zorgunit in de tuin voor een zorgbehoevend familielid een goed alternatief voor een zorgwoning of woonzorgcentrum? Het proefproject ‘Tijdelijk mobiel zorgwonen’ zocht het uit.

Door een mobiele zorgunit in de tuin te plaatsen kan een zorgbehoevend familielid dicht bij de familie blijven wonen. Het proefproject ‘Tijdelijk mobiel zorgwonen’ onderzocht de kansen en knelpunten van dat idee. De bedoeling was om na te gaan of dit een goed alternatief zou zijn voor een zorgwoning of een woonzorgcentrum.

Waardevol proefproject

Het proefproject was een succes en in Hoogstraten is intussen een van de eerste mobiele zorgwoningen in een tuin ingericht. Zowel de bewoonster, een oudere dame, als de familie zijn erg tevreden. Zo’n woning heeft een prijskaartje, maar het verschil met een woonzorgcentrum bleek klein. De grote meerwaarde om dicht bij de familie te kunnen wonen, is een grote troef. Elke week komen er één à twee aanvragen voor zorgwoningen binnen. Steeds vindt er een grondig onderzoek plaats naar de gezinssituatie. Niet iedereen komt immers in aanmerking.

Tijdelijk mobiel zorgwonen is een waardevol alternatief, maar veel mensen weten nog niet dat deze optie bestaat.

 

 

 

“De meerwaarde van een mobiele zorgwoning is dat je dicht bij de familie woont.
Qua prijs is er weinig verschil met een woonzorgcentrum.”
Liselotte Raes, Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen (IOK)