Klooster in Arendonk wordt cohousingplek
Het voormalige Franciscanessenklooster Sint-Agnetendal in Arendonk is 300 jaar oud en staat 20 jaar leeg. Na renovatie wordt het een cohousingplek met 26 duurzame woonunits voor sociale huurders.
Er waren al langer plannen om het klooster een nieuwe invulling te geven, maar omdat het beschermd is als monument was het even zoeken naar de juiste aanpak. Die werd gevonden in een vorm van experimenteel wonen waarbij je samen en toch apart woont. Sociale huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen trekt het project. De toekomstige wooneenheden zijn studio’s, appartementen en huizen. Iedere bewoner zal zijn eigen stekje hebben, maar ook kunnen gebruikmaken van een aantal gemeenschappelijke ruimtes waar ze elkaar kunnen ontmoeten, koken, spullen bergen, tuinieren enz.
Voortraject om de juiste bewoners aan te trekken
De vorming en begeleiding van de toekomstige bewonersgroep zijn een belangrijk onderdeel in het project. Eén à twee keer per maand komen de kandidaten in kleine themagroepjes samen om na te denken over de invulling van de cohousing. Zo wordt er nagedacht over eventuele groepsaankopen, maar ook over communicatie en het maken van afspraken, bijvoorbeeld regels over huisdieren of bezoek. Het vinden van de ideale bewonersgroep – een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen, ouderen en jongeren met de juiste instelling – is essentieel voor een goede groepsdynamiek en het welslagen van het cohousingproject.
Vanaf 2024 zullen de bewoners hun intrek in het klooster nemen.
“Het is belangrijk om het voortraject tijdig te starten. Werken aan een goede
groepsdynamiek en afspraken rond de cohousing zijn essentieel maar vraagt ook tijd.”
Eveline Snels, medewerker De Noorderkempen