MED1stMR
Het Horizon 2020 onderzoeksproject MED1stMR zorgt voor nieuwe opleidingsmogelijkheden die medische eerstehulpverleners (MFR) beter gaan voorbereiden op stressvolle en complexe rampsituaties. Er zal hiervoor innovatieve mixed reality (MR) technologie worden gebruikt die medische simulaties uit de echte wereld zal combineren met virtuele omgevingen.
Een multidisciplinair internationaal consortium, gecoördineerd door het Austrian Institute of Technology, Center for Technology Experience heeft in juni 2021 een Horizon 2020 subsidie van 7,8 miljoen ontvangen voor de uitvoering van het MED1stMR-project.
Het project zal medische eerstehulpverleners in MR-omgevingen opleiden om hun situationeel bewustzijn, veerkracht en effectieve prestaties in medische noodsituaties in uiterst complexe en onvoorspelbare situaties te verbeteren.
Medische eerstehulpverleners worden steeds vaker geconfronteerd met massa-incidenten met een groot aantal gewonden, ofwel veroorzaakt door menselijke dreigingen (bv. terroristische aanslagen) ofwel door natuurrampen (bv. aardverschuivingen, overstromingen).
De juiste evaluatie van de situatie zelf, het controleren en monitoren van de vitale functies van een groot aantal slachtoffers, en het kiezen van de meest geschikte strategie om verder te gaan met het behandelen van slachtoffers zijn niet evidente uitdagingen.
Daarom gaat MED1stMR een baanbrekend mixed reality opleidingssysteem ontwikkelen om aan deze behoeftes tegemoet te komen. Deze opleiding gaat zorgen voor verbeterde feedback door de integratie van high-fidelity simulatiepoppen en medische apparatuur in de virtuele omgeving. Dit stelt medische eerstehulpverleners in staat om ondergedompeld te worden in virtuele scenario's en lichamen, ledematen en bewegingen te voelen en visueel waar te nemen tijdens het onderzoeken en behandelen van de patiënten. Hierdoor biedt MED1stMR een veel diepere zintuiglijke ervaring waardoor MR training nog dichter bij de realiteit komt te staan.
Draagbare technologieën met lichaamssensoren gaan ontwikkeld worden die het mogelijk maken de toestand en het gedrag van de medische eerstehulpverleners tijdens de training te monitoren. Samen met een wetenschappelijk model voor effectieve prestaties in medische noodsituaties (EPME), zullen deze gegevens het mogelijk maken de training aan te passen aan de behoeften van de cursist, manueel of door artificieel intelligente scenario's.
Helmut Schrom-Feiertag (AIT), coördinator van MED1stMR, benadrukt de relevantie van het project: "Een juiste evaluatie van situaties, het controleren en bewaken van de vitale functies en het kiezen van de meest geschikte strategie voor het voortzetten van behandelingen, zijn uitdagingen in de huidige praktijk van medische trainingen. De huidige trainingsmogelijkheden voor dergelijke scenario's zijn beperkt. Wij willen deze leegte opvullen met de MR-oplossing die MED1stMR heeft ontwikkeld. We breiden de praktijk rond oefenpoppen uit met een realistische simulatie van verwondingen en virtuele rampsituaties."
Een team van 19 Europese, goed geselecteerde projectpartners uit toponderzoeksinstellingen, medische eerste hulporganisaties, het bedrijfsleven en technologiebedrijven kijken uit naar een drie jaar durende effectieve en vruchtbare samenwerking.
Het project is met succes van start gegaan met het virtuele kick-off evenement in juni 2021 waar alle partners hun taken en plannen voor de eerste maanden van het project presenteerden.
Meer informatie: European Commission – Research Website
Communicatie & perscontact:
USECON - The Usability Consultants GmbH
Codoscenter, Wollzeile 11, Etage 2, 1010 Vienna, Austria
Projectcoördinator:
Helmut Schrom-Feiertag
AIT – Austrian Institute of Technology, Center for Technology Experience
Giefinggasse 4, 1210 Vienna
+43 50550-6659, helmut.schrom-feiertag@ait.ac.at