BO1 (brandweerman)
Of je nu vrijwilliger wordt of als beroeps aan de slag gaat: de basisopleiding BO1 (brandweerman) is voor iedereen van hetzelfde niveau.
Hoe word je BO1 (brandweerman)?
Je kunt brandweerman worden van zodra je wordt aangenomen door een brandweerkorps (of bedrijf met een bedrijfsbrandweerwacht). Je kunt dus niet zelf aan een opleiding tot brandweerman beginnen en dan pas solliciteren in de sector.
Om bij de brandweer te solliciteren, moet je eerst het federaal geschiktheidsattest op zak hebben. De proeven om dit brevet te halen kun je bij Campus Vesta of bij elke andere brandweerschool in het land afleggen. De data van de proeven variëren afhankelijk van de rekruteringsnoden van de brandweerzones binnen onze provincie. Wijzelf hebben niet in de hand wanneer er nieuwe data zijn om je in te schrijven.
Vacatures voor vrijwiligers en beroeps worden gepubliceerd op websites en sociale media van brandweerzones, brandweerposten, gemeentebesturen, eventueel via jobsites,... Soms zoeken ze ook brandweermannen die na hun opleiding als ambulancier willen gaan rijden of zich in iets anders willen specialiseren. Meestal roepen brandweerzones op dat ze gaan rekruteren en delen ze je mee op welke dagen je op Campus Vesta kunt deelnemen aan de proeven om het federaal geschiktheidsattest te behalen.
Waar en wanneer vinden de brandweerproeven plaats?
Check www.ikwordbrandweer.be. Op deze overzichtelijke website vind je de data van de toegangsproeven en kun je je ineens inschrijven om deel te nemen.
Leerdoelstellingen
Het is een pittige opleiding. Je leert de werking en organisatie van de brandweer kennen. Je leert omgaan met verschillende branden en het brandweermaterieel. Je krijgt inzicht in de verschillende soorten beschermingsmiddelen die de brandweer gebruikt. Je leert valbeveiligingsmaterieel gebruiken.
De gevarieerde oefeningen met het ademluchttoestel zorgen ervoor dat je vertrouwd raakt met het bewegen, zich oriënteren en communiceren met het ademluchttoestel aan. Tijdens de geïntegreerde praktijkoefeningen kun je de opgedane kennis in de praktijk omzetten.
Cursus BO1 duurt 264 uur en bevat 11 modules
1. Administratieve cultuur
2. Individuele bescherming
3. Brandbestrijding deel I
4. Hulpverlening deel I
5. Fysieke paraatheid
6. Geïntegreerde praktijkoefeningen deel I
7. Brandbestrijding deel II
8. Hulpverlening deel II
9. Gevaarlijke stoffen
10. Levensreddende handelingen
11. Geïntegreerde praktijkoefeningen deel II
Startdata in 2021
- 8 september
- 13 november
Startdata in 2022
- 5 februari 2022
- 12 maart 2022
- 19 maart 2022
- 3 september 2022
- 13 september 2022
- 1 oktober 2022