Kinderboerderij Rivierenhof is Levend ErfgoedHof

publish date
18.10.2019
???module.newsItem.label.themes???

Erf in oudste provinciaal domein krijgt kwaliteitslabel voor behoud van genetisch patrimonium

Mechelse hoenders op de Kinderboerij in het Rivierenhof

Steunpunt Levend Erfgoed vzw heeft de Kinderboerderij Rivierenhof onderscheiden met het kwaliteitslabel ‘Levend ErfgoedHof’ (LEH). Het erf aan de Parkweg in Deurne krijgt deze erkenning omdat het actief meewerkt aan het in stand houden van streekeigen landbouw- en neerhofdieren.

 

“Door de uniforme, steeds sneller evoluerende productieprocessen en technieken in de agrarische sector dreigen verscheidenheid en genetische eigenschappen van authentiek lokale erfgoeddieren verloren te gaan,” stelt Jan Martens, voorzitter van Steunpunt Levend Erfgoed vzw. Zijn vereniging ijvert reeds een kwarteeuw voor het behoud van oude en streekeigen rassen. Martens: “De ver doorgedreven industrialisatie en specialisatie in de landbouw, zorgt voor een genetische verschraling. Slechts enkele gespecialiseerde, hoogproductieve rassen blijven over. Vele oude rassen van landbouw- en neerhofdieren zijn reeds verdwenen, vele andere staan op het punt te verdwijnen. Steunpunt Levend Erfgoed werkt voor het behoud van wat er nog is.”

 

Inspanningen beloond met kwaliteitslabel

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen: “Reeds enkele jaren zet de Kinderboerderij Rivierenhof in op lokale bedreigde landbouwrassen. Zo lopen er al een hele tijd een Belgisch trekpaard, een Belgisch warmbloedpaard en een Kempens rund rond. Je kan er ook een kudde Kempense schapen, een toom Mechelse hoenders, Antwerpse Smierels en Rode Ardenner kalkoenen bewonderen. Deze inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven en worden nu door het Steunpunt Levend Erfgoed vzw beloond met het kwaliteitslabel ‘Levend ErfgoedHof’.”

 

“Het in stand houden van deze veelal zeldzaam geworden rassen gebeurt door ermee te kweken, ze terug in te zetten (bijvoorbeeld voor natuurbegrazing) en mensen uitdrukkelijk opnieuw met de erfgoeddieren in contact te brengen,” vertelt Eveline Sierens, teammanager publiekswerking van de provinciale groendomeinen regio Antwerpen. “Deze erkenning creëert een prachtige kans om een nieuwe bladzijde toe te voegen aan het reeds zeer boeiende erfgoedverhaal van het Rivierenhof.”

 

Het verleden is de toekomst

“Met het behalen van het LEH-label zal de Kinderboerderij Rivierenhof nog meer inzetten op erfgoedrassen,” besluit gedeputeerde De Haes. “Zo zijn er nu ook Mechelse kalkoenkoppen en Antwerpse baardkrielen te zien en in de toekomst hopen we Kempense geiten en Antwerpse smierels op het erf te mogen verwelkomen.”

 

Naast de Levend ErfgoedHoven in Stalhille (West-Vlaanderen), Zoutleeuw (Vlaams Brabant), Zwevezele (West-Vlaanderen) en Neerglabbeek (Limburg) is de Kinderboerderij in het Rivierenhof het vijfde erf dat het kwaliteitsmerk draagt.

 

De erfgoeddieren van de Kinderboerderij in het Rivierenhof, kun je ook online bewonderen op https://www.sle.be/wat-doen-we/levend-erfgoedhoflabel/kinderboerderij-rivierenhof-antwerpen

 

Meer info over Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) vind je op www.sle.be

Gedeputeerde Jan De Haes en SLE-voorzitter Jan Martens onthullen plaque Levend ErfgoedHof op de Kinderboerderij van het Rivierenhof.

Symbolische overhandiging erfgoedras Mechelse kalkoenkop door SLE-voorzitter Jan Martens en aan gedeputeerde Jan De Haes op de Kinderboerderij Rivierenhof.

Gedeputeerde Jan De Haes en SLE-voorzitter Jan Martens ondertekenen het charter Levend ErfgoedHof Kinderboerderij Rivierenhof.

Erfgoedras Mechelse kalkoenkop op de Kinderboerderij Rivierenhof.