Botanisch hoogtepunt van het jaar: de Emmenopterys henryi bloeit!

publish date
23.08.2016

De zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar. Het aantal bloeiwaarnemingen in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In België staat de teller hiermee op 5 keer. 

Close-up van de bloemen van de Emmenopterys henryi, een bloemenscherm met witte kelkvormige bloemen met kelkslip, meerdere bloemknoppen zijn zichtbaar aan rode bloemstelen, in Arboretum Kalmthout.

De overvloedige regen en het warme weer hebben voor rijke knopzetting gezorgd, de bloemen komen nu volop open. De zomervakantie eindigt met zonnige en warme dagen, ideaal voor de Emmenopterys. Het is van 2009 geleden dat de boom Emmenopterys henryi nog uitbundig bloeide. Ook al is dit nog niet zo lang geleden, het blijft onzeker wanneer deze boom gaat bloeien, met een beetje pech moet je al gauw 20 jaar of langer wachten! 

Lange, horizontale spandoeken op staande constructies in de borders van Arboretum Kalmthout, op de banners beeld en uitleg over de boom Emmenopterys henryi.

De mooiste boom van China

De Emmenopterys is familie van de koffie en werd in 1887 ontdekt in het subtropische zuiden van China. De boom is zeldzaam en bedreigd in de natuur. Bloeiende Emmenopterys verspreiden een erg fijn een aangenaam parfum. In de Chinese bossen kan men de geur tot op een afstand van 15 kilometer waarnemen.

Zicht van op een 6-meter hoge stelling langs een bomenkruin, op de achtergrond bomen en struiken langs een verhard pad in Arboretum Kalmthout.

Een stelling met uitkijkplatformen

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, is er een tijdelijke stelling met 3 uitkijkplatformen gebouwd. Het hoogste niveau bevindt zich op 6 meter boven de grond. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

Vanop een graspad in Arboretum Kalmthout, zicht op een hoogteconstructie langs een boom, op de voorgrond is het graspad afgezet met nadarhekken waarop spandoeken hangen met foto's van witte bloemen.

Hoe lang blijft de boom bloeien?

Iedere bloempluim bestaat uit een zeer groot aantal bloemknopjes die niet allemaal tegelijkertijd openkomen. De bloei van de boom duurt dus zeker enkele weken. Als het weer warm en zonnig blijft, kan de bloei zelfs tot in de tweede helft van september blijven duren. Maar ook wanneer de bloemen verwelken en afvallen, blijft de Emmenopterys nog lang aantrekkelijk. De witte kelkslippen die tussen de trompetvormige bloempjes uitsteken, veranderen dan van kleur. Ze worden eerst roze en later bruin.

Mis deze unieke gebeurtenis niet en kom de Emmenopterys met eigen ogen van dichtbij bewonderen! Arboretum Kalmthout is iedere dag open van 10 tot 17 uur.