Europese workshop rond bloedluizen

publish date
24.06.2015
Workshop bloedluizen

Op 23 en 24 juni zakten 20 onderzoekers uit 12 Europese landen af naar ons praktijkcentrum in Geel. Ze volgden presentaties van gekende onderzoekers uit het domein. En kregen de kans om de rode vogelmijt onder de microscoop te bekijken. Ze bezochten ook onze leghennenstal waar ze met eigen ogen konden zien waar de rode vogelmijt zich kan nestelen. En dit voor zowel de verrijkte kooien als volièresystemen. Met al deze kennis op zak zijn ze gewapend om aan hun eigen onderzoek te beginnen.

Deze workshop werd georganiseerd in het kader van een Europees onderzoeksnetwerk met steun vanuit het COST-fonds. Deze COST-actie startte op 1 januari 2015 en het Proefbedrijf Pluimveehouderij maakt actief deel uit van dit netwerk. Bedoeling is om de rode vogelmijt van nabij grondig te bestuderen en zijn gedrag beter in kaart te brengen. Tegelijkertijd zal ook gezocht worden naar nieuwe bestrijdingsmethoden.

De onderzoekers uit het netwerk gaan op regelmatige basis samenkomen om hun kennis en ervaringen uit te wisselen. Zo hopen ze snel tot een geschikt antwoord te komen op deze problematiek. Ook succesvolle onderzoeksresultaten komen nadien naar ons terug om na te gaan of ze in praktijkomstandigheden even succesvol zijn.

De rode vogelmijt is en blijft immers een probleem binnen leghennenbedrijven. Ze zuigen het bloed uit de kippen wat kan leiden tot bloedarmoede, verminderde eiproductie, verhoogde vatbaarheid voor ziekten en zelfs sterfte. Ook bij de mens kan de rode vogelmijt voor de nodige irritatie zorgen. Leghennenhouders doen er dan ook alles aan om de rode vogelmijt uit de stal te houden. Alles start bij een preventieve aanpak, zoals het grondig reinigen en ontsmetten van de stallen. Daarnaast neemt het belang van verkennend onderzoek en nieuwe bestrijdingsmethodes toe.