Doctoraatsonderzoek op het Proefbedrijf

publish date
15.02.2016
Drinkende leghennen

Tijdens de huidige leghennenronde op het Proefbedrijf, laten we een voerproef en een lichtproef uitvoeren in het kader van een doctoraatsproject dat we samen met het ILVO hebben lopen. Deze focust op het belang van voer en management in een verlengde legcylus.

Door genetische vooruitgang komen we dichter bij een legronde tot 100 weken leeftijd (zonder te ruien). Maar aansluitend bij deze genetische vooruitgang, is er mogelijks een nieuwe aanpak vereist in leghennenvoeding.

Leghennen hebben gedurende de dag een variërende nutriëntenbehoefte en calciumbenutting. In een nieuw voerconcept, namelijk “split”-voeding, voederen we op basis van de behoefte van de hen. In de verrijkte kooien vergelijken we het “split”-systeem met een standaard voerconcept. In een conventioneel voederverstrekkingsysteem krijgen de hennen de hele dag één soort voer, terwijl in het “split”-systeem in de voormiddag een energie- en eiwitrijker voeder, en in de namiddag een calciumrijker voeder wordt verstrekt.

In dit systeem krijgen de hennen in de voormiddag snel opneembare, fijngemalen kalksteentjes, terwijl we in de namiddag grove
kalksteentjes geven die in de maag voor een langere periode aanwezig zijn, en dus ’s nachts ook voor meer beschikbare Ca zorgen.

Deze voederproef met het “split”-systeem wordt met witte en bruine leghennen in de verrijkte kooien uitgevoerd, en bruine leghennen in een 2-rij volièrehuisvesting.

Naast de voederproef testen we twee lichtschema’s met witte leghennen in een 1-rij volièrehuisvesting. Tijdens de opfok werden de poeljen ook al op twee verschillende lichtschema’s gehouden. De helft van de hennen kreeg een conventioneel lichtschema, terwijl bij de andere helft van de dieren een “vertraagd” lichtschema gebruikt werd, waardoor de poeljen later in de leg gingen komen.

Wie kiest voor langere legduur kan in het begin van de legronde hiermee reeds rekening houden door jonge hennen later in productie te laten komen. Het resultaat van een vertraagd lichtschema in het begin van de leg zullen we op het einde van de ronde in 2017 zien: de verwachting is dat de hennen die in de opfok en in het begin van de legperiode trager gestimuleerd werden, langer een hogere persistentie zullen behouden.

Zowel bij de voerproef als bij de lichtproef volgen we naast productie, ook eikwaliteit en botontwikkeling van de hennen op vanaf
opzet tot het einde van de legronde. We stellen dit onderzoek graag voor op onze komende sectordagen.