Geef veerkracht aan je dorp
De wereld verandert steeds sneller en dorpen evolueren mee. Dit brengt kansen en nieuwe uitdagingen mee. Is jouw dorp de laatste jaren veranderd? Wil jij mee nadenken over hoe jouw dorp een fijne plek blijft waar het goed is om te leven, vandaag én morgen? Dan is het traject ’Veerkrachtige dorpen’ iets voor jou.
De toekomst van je dorp samen met je inwoners vormgeven: dat is de doelstelling van het traject ‘Veerkrachtige dorpen’. Je komt tot een samenhangende en gedragen visie en een actieplan waar iedereen achterstaat. De provincie Antwerpen is daarbij je partner, van begin tot eind.
Samen aan de kar trekken
Je dorp veerkrachtig maken, gaat niet vanzelf. Naast de verschillende bevoegde diensten in je gemeente zijn ook inwoners en verenigingen betrokken partij. Iedereen als partner meenemen in het traject doen we volgens een doordachte methodiek. Het veerkrachtige dorpenteam van de provincie staat klaar om jou hierin te begeleiden.
Laat je inspireren
Benieuwd naar hoe andere lokale besturen het traject aanpakken en wat het hen oplevert? Kijk op www.veerkrachtigedorpen.be. Of duik in onze methodiekenkoffer en laat je inspireren. Onze adviseurs dorpenbeleid bekijken graag met jou welke aanpak het meest geschikt is. Want uiteraard is elk traject maatwerk.
- Wil je meer informatie of een budgetinschatting? Contacteer dan Lisbeth Hoefkens op 03 240 58 00.
- Ben je overtuigd en wil je meteen aan de slag? Meld je dorp aan voor een veerkrachtig dorpentraject.
Provinciale subsidie realisaties Veerkrachtige Dorpen
Begin juli 2021 lanceert de provincie Antwerpen een nieuwe, eenmalige subsidie, speciaal voor dorpen die een veerkrachtige dorpentraject hebben doorlopen. De subsidieaanvraag moet een link hebben met het dorpentraject. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van een ontmoetingsruimte, foodhub, dienstverlening voor kansengroepen, mobiliteitsoplossingen, bijdragen aan de dorpsidentiteit, … Bij voorkeur leiden deze projecten tot empowerment van inwoners uit het dorp.
Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de subsidie:
- Ze moet leiden tot een concrete realisatie.
- Je mag kosten voor werking, investeringen en externe prestaties onder de subsidie laten vallen, maar GEEN personeelskosten.
- Ze heeft een looptijd van maximum 1 jaar en moet uitgevoerd worden ten laatste eind 2022.
- Iedereen kan promotor zijn (behalve kmo's en particulieren).
- Minstens 1 lokale organisator moet als partner betrokken zijn bij het project.
- Het maximumbedrag voor de aanvraag is 25.000 €. Je moet er als promotor geen eigen financiering naast leggen: je project kan voor 100% gesubsidieerd worden. Je ontvangt het bedrag als voorschot, zodat je niet moet prefinancieren.
- De aanvraag kan een deelrealisatie zijn van een groter project.
Het volledige regelement vind je onderaan.
Indiening gebeurt online in het e-loket via deze link.
Deadline voor het indienen: 30 september 2021 om 13u.
Een tweede deadline voor indiening is 31 maart 2022, 13u. Deze geldt alleen als er nog middelen in de subsidiepot zitten na de eerste ronde.
Het dorpenteam in actie: waar kun je ons vinden ?
- Functie
- adviseur dorpenbeleid
- Telefoon
- 03 240 53 10
Achterbroek • Booischot • Essen-Centrum • Ginderbuiten • Gompel • Groot-Vorst • Heist-Goor • Schoonbroek • Schriek • Sint-Jozef-Rijkevorsel
- Functie
- adviseur dorpenbeleid
- Telefoon
- 03 240 66 57
Broechem • Koningshooikt • Wechelderzande
- Functie
- adviseur dorpenbeleid
- Telefoon
- 03 240 56 15
Hulshout • Ranst-Centrum • Weelde-Statie
- Functie
- Administratief medewerker
- Telefoon
- 032405800
Gerelateerd aanbod
-
Platteland Ontdek hoe provincie Antwerpen je ondersteunt met subsidies en advies om je platteland te versterken. -
Coachingstraject detailhandel In de provinciale visie detailhandel werk je onder deskundige begeleiding een toekomstgericht detailhandelsbeleid uit. -
Participatietraject GeWOONtebreker GeWOONtebreker is een participatietraject van de provincie Antwerpen waarin lokale besturen samen met hun inwoners komen tot een visie over wonen in de toekomst.